Richard Sulík otvoril schôdzu a rokovanie vzápätí prerušil

11.10.2011 Bratislava

Reakcie politikov

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár si nevie predstaviť vládnutie so Smerom-SD. Ako povedal dnes novinárom, nevylučuje ani predčasné voľby.

„Ale tam ešte nie sme,“ povedal. Podľa neho treba počkať na hlasovanie. „Potom si sadneme a budeme rozmýšľať ako ďalej. Boli vyjadrenia, počkáme si. Nešpekulujem dopredu. Mám rôzne scenáre, ale počkáme a potom ideme ďalej a budeme rokovať.

Musíme si sadnúť, čo s tým a za akých podmienok,“ povedal s tým, že rokovať by mali tri vládne strany, ktoré sú za schválenie eurovalu, teda okrem jeho strany SDKÚ-DS a KDH. „V štvorici to považujem za zbytočné,“ dodal.

Podľa predsedu SNS Jána Slotu vláda určite končí. „Je to otázka krátkeho času,“ vyhlásil s tým, že predčasné voľby by boli optimálne riešenie.

Spojenie hlasovania o eurovale a o dôvere vláde je rozhodnutím premiérky Ivety Radičovej, aj keď podľa podpredsedu KDH a ministra vnútra Daniela Lipšica je to škoda. Situáciu v koalícii vníma ako „chybu prílišnej tvrdohlavosti viacerých.“

Ako uviedol pred novinármi, napočítať by vedel troch takých politikov spomedzi koaličných partnerov, ale nechcel konkretizovať, koho tým myslí. „Nikdy som verejne nekritizoval svojich kolegov vo vláde,“ podotkol. „Opýtajte sa ma, keď už nebudeme,“ dodal. Myslí si, že pravicoví voliči im to nezabudnú.

Krôčik od dohody boli koaličné strany pri rokovaní o podpore eurovalu, napokon sa však nedohodli, pretože zvíťazil testosterón, tvrdí nezávislý poslanec a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. „Bolo to o poslednom krôčiku voči sebe, aby urobili, ale oni ho neboli ochotní urobiť. Nikto. Bohužiaľ,“ povedal dnes novinárom v parlamente.

„Politické strany hovoria, že sú jediné, ktoré vedia zodpovedne viesť Slovensko a figu borovú. Zvíťazil testosterón a zdravý rozum zostal doma,“ podčiarkol. ODPORÚČAME:

Premiérka spojí hlasovanie o eurovale s dôverou vlády

SaS sa v utorok na hlasovaní o eurovale nezúčastní

Chronológia: Vybrané momenty koaličnej krízy pre euroval

Vynovený euroval má refinancovať aj banky

Kľúčová schôdzka lídrov únie sa odkladá BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS) otvoril o 13:00 rokovanie 24. schôdze parlamentu a po schválení programu vyhlásil hodinovú prestávku.

Počas nej výbory prerokujú uznesenie vlády o spojení hlasovania o eurovale a o dôvere vláde. Zvýšenie záruk v eurovale (EFSF) je úvodným a najdôležitejším bodom rokovania októbrovej parlamentnej schôdze.

Hlasovanie o eurovale, pri ktorom nevie koalícia nájsť dohodu, spojila dnes premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) s hlasovaním o dôvere vláde.

Osud kabinetu je teraz v rukách opozičného Smeru-SD. Ak tri koaličné strany budú hlasovať za euroval a poslanci Smeru-SD sa na hlasovaní zúčastnia, ale EFSF nepodporia, vláda padne. Koalícia po rozhodnutí SaS a Obyčajných ľudí nezúčastniť sa na hlasovaní o záchrannom mechanizme nemá na schválenie potrebných 76 hlasov a bez opozičného Smeru-SD euroval neprejde. Z Obyčajných ľudí bude podľa vlastných slov hlasovať za Martin Fecko.

Keďže vláda už odobrila spojenie hlasovania o eurovale s vyslovením dôvery vláde, neschválenie bude mať za následok demisiu Radičovej vlády. Hovorca Smeru-SD Erik Tomáš povedal, že poslanci NR SR za Smer-SD budú na dnešnom spojenom hlasovaní o eurovale a dôvere vláde prítomní, zaprezentujú sa, ale nebudú hlasovať. To znamená, že parlament bude uznášaniaschopný, ale euroval neprejde a vláde bude vyslovená nedôvera.


Vládnuť môžu do vymenovania novej vlády

Vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády Ivety Radičovej by znamenalo koniec celého jej kabinetu. V prípade, že vláda dôveru Národnej rady SR stratí, prezident Slovenskej republiky ju odvolá. Súčasná vláda by však mala vykonávať svoje funkcie až do vymenovania novej vlády. Prezident má právomoc vybrať si osobu, ktorá sa pokúsi zostaviť nový kabinet.

„Závisí to od prezidenta,“ uviedol pre agentúru SITA Dušan Nikodým z Ústavu štátu a práva SAV v reakcii na otázku, či by mal poveriť zostavením vlády víťaza posledných parlamentných volieb Roberta Fica.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico po voľbách v roku 2010 poverenie zostaviť vládu dostal. Parlamentné voľby v roku 2010 vyhrala strana Smer-SD so ziskom 34,79 percenta platných hlasov voličov.

Na druhom mieste sa umiestnila s 15,42 percenta SDKÚ-DS a tretia bola so ziskom 12,14 percenta platných hlasov strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Kresťanskodemokratické hnutie posunulo do parlamentu 8,52 percenta a stranu Most-Híd 8,12 percenta platných voličských hlasov. Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu tesne prekročila SNS so ziskom 5,07 percenta.
 

Vyberte región